Bez czarny

postheadericon Bez czarny

Owoce dojrzewają w sierpniu i wrześniu, zebrane są w duże baldachy. Zbiera się całe baldachy ucinając nożyczkami pędy. Owoce całkowicie dojrzałe nie nadają się do jedzenia na surowo. Można je przerabiać na soki, powidełka, a przede wszystkim wykorzystuje się je do barwienia przetworów z innych owoców.

Sok z czarnego bzu. Proporcje: 1 kg owoców czarnego bzu, 5-15 dag cukru. Sok z czarnego bzu można otrzymać różnymi sposobami. Najłatwiej uzyskać go przez parowanie owoców posypanych cukrem, można również zalać je bardzo małą ilością wody, doprowadzić do wrzenia i odcedzić gorący sok. Sok parowany zlewa się do wymytych i wyparzonych opakowań i od razu uszczelnia. Sok odcedzony należy osłodzić, podgrzać i dopiero zlać do słoików. Szczelnie zamknięte gorące słoiki z sokiem wstawić do wody o podobnej temperaturze i pasteryzować około 15 minut. Pozostałe owoce można przetrzeć przez sito, a uzyskaną marmoladkę wykorzystać.

Leave a Reply