Blok czekoladowy

postheadericon Blok czekoladowy

trzy kostki margaryny, 1 szklanka cukru, 2 łyżki kakao, 6 łyżek wody, 25 dag mleka w proszku, 20 dag herbatników, 10 dag suszonych śliwek,

-5 dag orzechów włoskich, tłuszcz do wysmarowania formy. Margarynę, cukier, kakao, wodę podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Odstawić z ognia, dodać przesiane mleko w proszku, pokruszone herbatniki, pokrojone suszone śliwki, orzechy dokładnie wymierzać. Masę przełożyć do płaskiej formy wysmarowanej tłuszczem, odstawić do ostygnięcia.

Szybka masa kaimakowa, 25 dag masła roślinnego lub margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 1 szklanka cukru, 2-trzy żółtka. Masło roślinne roztopić w garnku na małym ogniu, dodać mleko w proszku i cukier, gotować do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Garnek z masą zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Dodać żółtka i całość szybko i dokładnie rozetrzeć. Przekładać ciasta lub wafle masą lekko przestudzoną.

Leave a Reply