Cebula marynowana

postheadericon Cebula marynowana

Cebula marynowana. Proporcje: 1 kg małych cebul, 2 szklanki wody, pół łyżeczki soli, łyżka cukru, 1/4 szklanki 10% octu lub łyżeczka kwasu cytrynowego, przygotować do każdego słoika po 2 ziarnka ziela angielskiego, pieprzu, po małym kawałku liścia laurowego, po 1 goździku.

Nieco większe od dymki cebule obrać, 3-4 minuty obgotować i schłodzić przelewając zimną wodą. Rozłożyć cebulę do słoików wkładając uprzednio na dno przyprawy. Zagotować wodę z cukrem i solą, dodać ocet lub kwas cytrynowy, gorącą zalewą napełnić słoje z cebulą. Marynatę można przygotować z dużej cebuli krając ją po obraniu w krążki lub cząstki i dalej postępować jak z małą cebulą. Konserwę pasteryzować 25 minut.

Leave a Reply