Chłodnik jabłeczny na mleku zagęszczonym

postheadericon Chłodnik jabłeczny na mleku zagęszczonym

-50 dag jabłek, 1 szklanka mleka zagęszczonego, Zi szklanki cukru, 1 paczka cukru wanilinowego. Jabłka umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cząstki, zalać

trzy szklankami wrzącej wody, ugotować i przetrzeć przez sito. Mleko zagęszczone rozprowadzić dwiema szklankami zimnej wody, zagotować z dodatkiem cukru i ostudzić. Do mleka dodawać powoli ostudzony przecier jabłkowy, szybko ubijając trzepaczką. Doprawić do smaku cukrem wanilinowym. Podawać z grzankami lub makaronem.

Zupa ziemniaczana z dodatkiem mleka zagęszczonego, 2 marchwie, 2 pietruszki, 50 dag ziemniaków, 1 szklanka mleka zagęszczonego, 1 płaska łyżka mąki, 2 łyżki posiekanego koperku lub natki, sól, pieprz.

Leave a Reply