Chłodnik ze zsiadłego mleka z botwiną

postheadericon Chłodnik ze zsiadłego mleka z botwiną

-2 pęczki boiwiny, 1VI szklanki wywaru z buraków, 4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru, 4 łyżki śmietany, 2 jaja, trzy łyżki posiekanej zieleniny, 1 duży świeży ogórek, kilka rzodkiewek, pomidor, sól, cukier.

Botwinę i buraki umyć, oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, zalać niewielką ilością wrzącej wody, szybko ugotować do miękkości, lekko zakwasić i ostudzić. Połączyć z wywarem z buraków i rozbijając trze- paczką, dodawać do zsiadłego mleka. Wymieszać ze śmietaną, z plasterkami ogórków i rzodkiewek, pokrajanym pomidorem oraz zieleniną. Doprawić do smaku solą, cukrem i oziębić. Przed podaniem włożyć ugotowane na twardo jaja, pokrajane w cząstki lub plasterki.

Wywar z buraków można zastąpić koncentratem soku z buraków., Chłodnik biały z ogórkami, trzy duże świeże ogórki, 2 szklanki kwasu ż ogórków, ząbek czosnku, 4 szklanki zsiadłego mleka, /} szklanki śmietany, Vi pęczka szczypioru, XA pęczka koperku, sól, cukier, 2 jaja.

Ogórki obrać, pokroić w pałeczki, zalać kwasem z ogórków, doprawić roztartym czosnkiem. Mleko zsiadłe roztrzepać ze śmietaną i dodać ogórki z sosem, wsypać posiekany szczypior i koperek, przyprawić solą

-i cukrem do smaku. Podawać z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajami oraz ziemniakami.

Leave a Reply