Chłodnik ze zsiadłego mleka z owocami

postheadericon Chłodnik ze zsiadłego mleka z owocami

-1 l zsiadłego mleka, Vi szklanki śmietany, 50 dag owoców świeżych (truskawek, malin, czarnych jagód lub poziomek), cukier. Mleko roztrzepać ze śmietaną, dodając przetarte owoce i cukier. Natychmiast oziębić. Podawać z groszkiem ptysiowym, biszkoptami lub herbatnikami.

Chłodnik wiosenny, 1 pęczek rzodkiewek, 1 ogórek, 1 pęczek szczypiorku, 2 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki, !/ź l kefiru, 1 l zsiadłego mleka, sól, szczypta pieprzu.

Warzywa dokładnie umyć, ogórek obrać, wszystkie warzywa drobno pokrajać i dodać do zsiadłego mleka rozmieszanego z kefirem. Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu. Chłodnik podawać dobrze oziębiony.

-8 ziemniaków, trzy szklanki wywaru z kości i włoszczyzny, trzy szklanki maślanki (może być serwatka), 2 łyżki mąki, szczypta kminku, szklanki śmietany, sól. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z kości i włoszczyzny. Maślankę lub serwatkę zagęścić mąką 1 wlać do wrzącego, lecz już odstawionego z ognia, wywaru z ziemniakami. Rozmieszać, posolić, wsypać kminek i podprawić śmietaną.

Leave a Reply