Ciastka na zsiadłym mleku

postheadericon Ciastka na zsiadłym mleku

Około trzy szklanki mąki, 4/5 kubeczka masła roślinnego (20 dag), 2 żółtka, % szklanki zsiadłego młeka, 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej, 15 dag marmolady, % szklanki cukru pudru, cukier wanilinowy.

Mąkę przesiać i dokładnie posiekać z masłem roślinnym. Dodać żółtka, zsiadłe mleko wymieszane z sodą i szczyptą soli. Zagnieść szybko ciasto, wyrobić, przykryć i schłodzić (około 30 minut). Następnie rozwałkować niezbyt cienko i wykrawać szklanką krążki, układając pośrodku każdego trochę marmolady. Ciastka kłaść na wysmarowanej tłuszczem blasze, piec do zrumienienia w dość gorącym piekarniku. Po wyjęciu, jeszcze gorące, posypać cukrem pudrem i cukrem wani- linowym.

Piernik na zsiadłym mleku, 2 jaja, 1 szklanka cukru, Vi opakowania miodu sztucznego, kostki margaryny, 1 szklanka zsiadłego mleka, trzy szklanki mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 opakowanie przyprawy do pierników lub 2 łyżki zmielonego cynamonu i goździków, tłuszcz i bułka tarta do formy, Vi słoika dżemu lub powideł.

Całe jaja utrzeć ze szklanką cukru. Miód sztuczny roztopić razem z margaryną i ostudzić. Następnie połączyć z utartymi z cukrem jajami, dodać zsiadłe mleko, mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą piernikową i dokładnie wyrobić. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po przestudzeniu piernik przeciąć i przełożyć dżemem lub powidłami.

Leave a Reply