Dereń

postheadericon Dereń

Dojrzewające owoce mają czerwone zabarwienie i oryginalny smak, zawierają dużo witaminy C, można je jeść na surowo. Nadają się do przygotowania mieszanych kompotów, np. z gruszkami lub jabłkami, można wykorzystać je na przeciery, soki lub wyciągi.

Marmolada dereniowa. Proporcje: 50 dag derenia, 75 dag jabłek, 80 dag cukru. Jabłka, najlepiej Aritonówki, upiec i gorące przetrzeć przez sito. Umyte owoce derenia zalać niewielką ilością wrzącej wody, pod przykryciem gotować 8-10 minut, a następnie gorące przetrzeć przez sitko perlonowe. Przecieranie tych owoców, ze względu na pestki jest dość trudne. Obydwa przeciery zmieszać, ogrzewać mieszając do wrzenia, a następnie dodać cukier i jeszcze gotować aż do zagęszczenia. Gotową marmoladę włożyć do wymytych i wyparzonych, suchych słoików i od razu zakryć. Marmolada nadaje się do przekładania ciast kruchych, biszkoptowych lub tortów.

Sok z derenia. Proporcje: 1 kg derenia, 1,5 1 wody, 30-40 dag cukru. Dojrzałe owoce derenia umyć, wsypać do torebki z folii włożyć na 2-3 dni do zamrażalnika. Następnie owoce wyjąć, rozmrozić, poprzecinać skórkę przynajmniej z jednej strony. Tak przygotowane owoce zalać połową ilości wrzącej wody, przykryć i podgrzewać na bardzo małym ogniu, aby nie dopuścić do zagotowania. Przez 30 minut utrzymywać w temperaturze bliskiej wrzenia. Odcedzić wyciąg i zalać owoce powtórnie pozostałą częścią wrzącej wody, znów ogrzewać przez 30 minut, odcedzić. Obydwa wyciągi połączyć, dodać cukier, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Zlać wyciąg do małych butelek lub słoików ze szczelnym zamknięciem, pasteryzować przez 15 minut. Wyciąg można wykorzystać do sporządzenia nalewki lub jako dodatek do różnych napojów np. herbaty.

Leave a Reply