Dynia w przecierze

postheadericon Dynia w przecierze

Dynia w przecierze z winogron na ostro. Proporcje: 1 kg dyni, 75 dag winogron, 40 dag cukru, łyżeczka skórki pomarańczowej lub cytrynowej, 2-3 ziarnka ziela angielskiego, szczypta cynamonu, 2 goździki.

Dojrzałą dynię po obraniu ze skóry pokrajać w kostkę lub słupki mniej więcej jednakowej wielkości. Można ją pokrajać falistym nożem lub wydrążyć kulki specjalną łyżeczką. Dynię włożyć na 2 minuty do wrzącej wody i od razu odcedzić. Winogrona zagotować, przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać cukier, przyprawy, zagotować. Dynię ułożyć w słoikach i zalać przecierem. Słoje zamknąć i pasteryzować opakowania o pojemności do 0,5 1 przez 20 minut, większe – pasteryzować 5 minut dłużej. Tak przygotowana dynia jest znakomitym dodatkiem do mięs, wędlin, pasztetów. Przygotowana bez dodatku ostrych przypraw może być podawana jako deser. Dynię należy jeść dopiero po 3-4 tygodniach od sporządzenia, gdyż dopiero wtedy jest dobra.

Leave a Reply