Dżem brzoskwiniowy

postheadericon Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy z jabłkami. Proporcje: 1 kg brzoskwiń, 0,5 kg jabłek, 0,90 kg cukru, 1 szklanka wody. Cukier rozpuścić w 1 szklance wody, zagotować, zszumować. Obrane ze skórki jabłka zetrzeć na grubej tarce włożyć natychmiast do syropu, aby nie ściemniały, krótko zagotować. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokrajać w cząstki lub połówki i pokroić w paski. Do podgotowanych jabłek włożyć brzoskwinie i razem dżem dogotować. Gorący dżem złożyć do wymytych i wygotowanych opakowań i zaraz uszczelnić.

Dżem czereśniowy. Proporcje: 1 kg czereśni, 1 szklanka soku z porzeczek, 60 dag cukru. Do przygotowania dżemu wybiera się owoce duże, o silnym czerwonym zabarwieniu. Umyte czereśnie należy pozbawić pestek. Ponieważ czereśnie są mało kwaśne i zawierają niewiele związków galaretujących, toteż w celu uzyskania dżemu o dobrej konsystencji dodaje się do cukru zamiast wody sok z czerwonych lub czarnych porzeczek.

Leave a Reply