Dżem z borówek

postheadericon Dżem z borówek

Dżem z borówek czerwonych z dynią. Proporcje: 1 kg borówek, 30 dag dyni, 65 dag cukru, 3/4 szklanki wody. Dżem z borówek czerwonych z dynią jest bardzo łagodny w smaku i dobry. Dynię o miąższu zwartym i żółtym można zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przygotować syrop z cukru i wody. Do wrzącego syropu włożyć startą dynię, kilka minut pogotować, a następnie dodać borówki i razem dogotować. Do tego dżemu można również dodać około 30 dag skórki pomarańczowej gotowanej w syropie, pokrojonej w cienkie paski. Gorący dżem złożyć do wymytych i wygotowanych opakowań i zaraz uszczelnić.

Dżem z brzoskwiń. Proporcje: 1,5 kg brzoskwiń, 0,80 kg cukru, 0,5 szklanki wody. Brzoskwinie należy dokładnie wymyć, a następnie sparzyć wrzącą wodą, przelać zimną i obrać ze skórki. Następnie pokroić owoce w ćwiartki lub ósemki, oddzielając jednocześnie pestki. Tak przygotowane brzoskwinie włożyć do naczynia, wlewając na dno minimalną ilość wody, a następnie mieszając doprowadzić do wrzenia i po kilku minutach gotowania dodać cukier. Dogotować dżem do odpowiedniej gęstości i gorący złożyć do opakowań.

Leave a Reply