Dżem z jarzębiny z jabłkami

postheadericon Dżem z jarzębiny z jabłkami

Dżem z jarzębiny z jabłkami. Proporcje: 1 kg owoców jarzębiny, 1 kg kwaśnych jabłek, 80 dag cukru. Owoce jarzębiny po dokładnyjn umyciu oczyścić z szypułek, włożyć do dużej ilości wrzącej wody, gotować około 10 minut, a następnie odcedzić. Jabłka obrać, wykrajać gniazda nasienne. Obierzyny i gniazda nasienne zalać wodą w ilości 2,5 szklanki wody, powoli gotować około 20 minut, odcedzić wyciąg, odmierzyć go 1,5 szklanki i dodać do wyciągu z owoców jarzębiny razem z cukrem zagotować. Do syropu włożyć starte na tarce z dużymi oczkami jabłka oraz obgotowane owoce jarzębiny, gotować do uzyskania szklistości owoców. Do słodkiego dżemu można dodać 2-3 łyżki drobno pokrajanej, gotowanej w syropie skórki pomarańczowej. Przygotowany dżem może być również wykorzystany jako dodatek do mięsa. Należy wówczas dodać w bardzo małych ilościach np. zmielonego imbiru, goździki lub zmielonego ziela angielskiego.

Dżem z jarzębiny z jabłkami i gruszkami. Proporcje: 1 kg owoców jarzębiny, 50 dag jabłek, 50 dag gruszek, 0,8-ł kg cukru. Owoce jarzębiny gotować w dość dużej ilości wody około 15 minut, a następnie połowę owoców przetrzeć przez sito lub zemleć w maszynce czy zmiksować. Cukier zalać 2 szklankami wody, zagotować. Do syropu włożyć jabłka i gruszki pokrajane w ósemki, gotować kilka minut, a następnie dodać całe owoce i przecier z jarzębiny. Dżem gotować razem do właściwej gęstości. Gorący włożyć do wymytych i wygotowanych, suchych słoików, od razu słoje uszczelnić.

Leave a Reply