Dżem z mirabelek

postheadericon Dżem z mirabelek

Dżem z mirabelek. Proporcje: 1,5 kg mirabelek, pół szklanki wody, 0,9 kg cukru. Dojrzałe mirabelki po umyciu porozrywać, oddzielając jednocześnie pestki. Na dno naczynia wlać wodę, włożyć śliwki i doprowadzić do wrzenia. Po kilkuminutowym gotowaniu dodać cukier i dogotować dżem. Gorący złożyć do opakowań i uszczelnić.

Dżem z truskawek i agrestu. Proporcje: 50 dag cukru, 3/4 szklanki wody, 1 kg truskawek, 0,90 kg cukru. Z dodatkiem bardzo małej ilości wody rozgotować agrest, a następnie przetrzeć go przez sito. Truskawki zasypać cukrem, ogrzewać powoli, aż do wrzenia i po krótkim gotowaniu dodać przetarty agrest, razem dogotować do właściwej gęstości. Dżem dość łatwo przypala się, dlatego należy gotować go w garnku o grubym dnie lub podłożyć pod garnek płytkę azbestową czy metalowy krążek. Gotowy dżem składać do wymytych i wyparzonych słoików i gorący uszczelniać.

Leave a Reply