Dżem z moreli

postheadericon Dżem z moreli

Dżem z moreli. Przygotować według proporcji i przepisu na dżem z brzoskwiń. Moreli można nie obierać. Dżem ze śliwek węgierek. Proporcje: 1,5 kg śliwek, 60-70 dag cukru.

Sposób pierwszy: śliwki węgierki dokładnie umyć, pokroić wzdłuż na połówki, a pestki usunąć. Pokrojone śliwki wsypać do płaskiego emaliowanego i nieobitego naczynia, przesypać cukrem i pozostawić na kilka godzin. Następnie naczynie ze śliwkami postawić na małym ogniu i powoli ogrzewać ciągle mieszając, gdyż owoce te łatwo się przypalają. Od chwili zagotowania się przetworu gotować dżem tak długo, aż masa stanie się szklista. Gorący dżem włożyć do wymytych i wygotowanych słoików i od razu zamknąć je lub uszczelnić celofanem.

Leave a Reply