Dżem z morwy i porzeczek

postheadericon Dżem z morwy i porzeczek

Dżem z morwy i porzeczek. Proporcje: 70 dag porzeczek czerwonych, 50 dag morwy, 75-80 dag cukru. Umyte porzeczki lekko zgnieść. Gotować, mieszając doprowadzić do wrzenia, gorące przetrzeć przez sito. Do przecieru wsypać cukier, zagotować. Dodać do wrzącego syropu owoce morwy, gotować aż owoce staną się szkliste. Część owoców morwy rozpadnie się ale i tak dżem ma bardzo oryginalny smak i wygląd. Gorący dżem włożyć do opakowań i od razu uszczelnić.

Konfitura z owoców morwy. Proporcje: 50 dag morwy, 3/4 szklanki soku z porzeczek lub kwaśnych jabłek, 50 dag cukru. Sok z porzeczek lub jabłek z dodatkiem cukru wykorzystać do przy-gotowania syropu. Do wrzącego syropu włożyć umyte i oczyszczone owoce morwy, tylko zagotować, zszumować i odstawić do następnego dnia. Następnie znów doprowadzić konfiturę do wrzenia i jeszcze odstawić. Trzeciego dnia konfiturę zagotować i włożyć do stoików, uszczelnić.

Leave a Reply