Dżem z pigwy

postheadericon Dżem z pigwy

Dżem z pigwy. Proporcje: 1 kg pigwy, 50 dag jabłek, 60-70 dag cukru. Owoce pigwy bardzo cienko obrać, pokrajać na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Ćwiartki pokrajać na ósemki a potem w poprzeczne cienkie plasterki. Zagotować 1,5 szklanki wody, włożyć plasterki pigwy i kilka minut gotować, aby owoce zmiękły. Odcedzić owoce, do wody wsypać cukier, zrobić syrop. Włożyć obgotowaną pigwę do syropu, obgotować a następnie dodać obrane i starte na tarce z dużymi oczkami jabłka. Razem gotować dżem, aż owoce staną się szkliste, a dżem zgęstnieje. Włożyć do wymytych i wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcić.

Konfitura z pigwy. Proporcje: 1 kg pigwy, 1 kg cukru, skórka z cytryny. Pigwę obrać, pokrajać na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokrajane owoce obgotować w niewielkiej ilości wody, aby nieco zmiękły. Odcedzić owoce i odmierzyć 1,5 szklanki wywaru, dodać połowę cukru, zrobić syrop. Do powolnie wrzącego syropu włożyć obgotowaną pigwę gotować kilka minut, a potem odstawić w naczyniu do następnego dnia. Wyjąć owoce, do syropu dodać pozostałą ilość cukru i skórkę cytryny, zagotować. Znowu podgotować owoce w syropie kilka minut. Skórkę cytryny włożoną do syropu usunąć. Następnie gorącą konfiturę włożyć do słoików, uszczelnić. Konfitura nadaje się do jedzenia dopiero po 2-3 tygodniach.

Leave a Reply