Dżem z porzeczek

postheadericon Dżem z porzeczek

Dżem z porzeczek można również przygotować inaczej: obrywając i przebierając porzeczki, trzeba oddzielić owoce drobniejsze (około, ‚/a ilości przewidywanej na dżem), podgrzać, rozgnieść aż puszczą sok, dodać cukier, przygotować syrop, zszumować. Dopiero wówczas dodać całe, dorodne jagody i dżem dogotować. Ze względu na dużą zawartość witaminy C oraz związków galaretujących dżem z czarnej porzeczki gotuje się krótko, po czym składa się gorący do opakowań i natychmiast opakowania uszczelnia się.

Dżem z wiśni. Proporcje: 1,5 wiśni, 1,10 kg cukru. Wiśnie są bardzo dobrymi owocami do przygotowania dżemu, choć zawierają stosunkowo znikomą ilość związków galaretujących. Dlatego dżem z wiśni nie ma konsystencji galaretującej. Wiśnie wymyć, wydrążyć pestki i zasypać cukrem, odstawić na kilka godzin. Gdy wiśnie puszczą nieco soku, powoli ogrzewać je do wrzenia, zszumować i przerwać gotowanie na kilka godzin. Następnie dżem dogotować do uzyskania właściwej szklistości owoców. W czasie mieszania część owoców rozgotuje się. Gorący, gotowy dżem złożyć do opakowań.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.