Dżem z zielonego agrestu

postheadericon Dżem z zielonego agrestu

Dżem z zielonego agrestu. Proporcje: 1,5 kg agrestu, 1 kg cukru, 3/4 szklanki wody. Niedojrzały agrest wkłada się do wrzącego syropu. Można również część owoców (około 30 dag) zmiażdżyć i w miazdze rozpuścić cukier. Gotowanie dżemu jest wtedy krótsze, bo mniej trzeba odparować wody. Przy powolnym wrzeniu dżem należy od czasu do czasu mieszać, a także zdejmować gromadzącą się na powierzchni piankę. Gotowanie dżemu jest ukończone wówczas, gdy kropla syropu wylana na talerzyk tężeje. Gotowanie dżemu trwa, mniej więcej około 20-25 minut. Ugotowany gorący dżem trzeba złożyć do wymytych i wygotowanych opakowań i zaraz uszczelnić.

Dżem z agrestu prawie dojrzałego. Proporcje: 1,5 kg agrestu, 0,90 kg cukru. Prawie dojrzały, zdrowy agrest dokładnie wymyć. Następnie dosypać około 30 dag owoców, dodać cukru i zmiażdżyć drewnianą pałką. Uzyskaną miazgę powoli ogrzewać aż do wrzenia, zszumować. Dodać pozostałe owoce (całe) agrestu, zagotować. Dżem można dogotować od razu, można również zostawić go do przestudzenia i dogotować po kilku godzinach wtedy owoce lepiej zachowują swój kształt. Gorący dżem natychmiast złożyć do opakowań i dobrze uszczelnić.

Leave a Reply