Dżem ze śliwek węgierek

postheadericon Dżem ze śliwek węgierek

Sposób drugi: trzecią część przygotowanych śliwek oddzielić, następnie rozgotować je z minimalnym dodatkiem wody i przetrzeć gorące przez sito. Uzyskany przecier nieco odparować, a następnie dodać cukru, zagotować. Do zagotowanego przecieru włożyć resztę połówek śliwek i krótko podgotować, po czym dżem zestawić z ognia i pozostawić w spokoju na kilka godzin. Następnie dżem powoli doprowadzić do wrzenia, gotować i gorący złożyć do wymytych i wygotowanych opakowań.

Dżem ze śliwek węgierek i jabłek. Proporcje: 1 kg jabłek, 1 kg cukru, 1 kg śliwek, pół szklanki wody. Jabłka rozgotować z dodatkiem wody i gorące przetrzeć. Do przecieru dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Śliwki węgierki umyć, przepołowić i włożyć połówki do wrzącego przecieru z cukrem. Można dżem ugotować do właściwej gęstości od razu, można także po krótkim gotowaniu odstawić do wystudzenia i dogotować po kilku godzinach. Gorący dżem złożyć do opakowań i od razu uszczelnić je.

Leave a Reply