Dżemy

postheadericon Dżemy

Dżemy zasługują na specjalne potraktowanie ich w przetwórstwie domowym zarówno ze względu na łatwy i prosty sposób przygotowania, jak i szerokie zastosowanie. Dżemy otrzymuje się przez gotowanie owoców całych lub pokrajanych z dodatkiem cukru. Owoce drobne i miękkie daje się do dżemu w całości, natomiast większe i twardsze, najczęściej obierane, kroi się na połówki lub ćwiartki. Dżemy z owoców soczystych przygotowuje się bez dodatku wody, natomiast do mniej soczystych dodaje się syrop zrobiony z cukru i wody lub wodę zastępuje się sokiem czy wyciągiem z innych owoców.

Dżemy zawierają mniej cukru niż konfitury, są więc mniej słodkie, co sprzyja ich szerszemu zastosowaniu w codziennym żywieniu i obniża ich cenę. Dżemy można również robić z niewielkim dodatkiem cukru i wówczas nazywa się je niskocukrowymi. Są one szczególnie zalecane dla ludzi, którzy muszą ograniczać wartość energetyczną pożywienia. Dżemy niskocukrowe muszą być pasteryzowane.

Leave a Reply