Fasola szparagowa suszona

postheadericon Fasola szparagowa suszona

– do zup, sosów, potraw z kasz czy ziemniaków. Groszek zielony suszony. Młode strąki groszku wyłuskać, odrzucając jednocześnie nasiona uszkodzone. Zaraz po wyłuskaniu groszek włożyć do wrzącej wody i obgotować 3-5 minut. Odcedzony groszek przelać zimną wodą, osączyć, a następnie rozłożyć cienką warstwą na sitach i suszyć w temperaturze około 40°C. Po kilku godzinach suszenia groszek wymieszać. Można dosuszyć w temperaturze wyższej. Wysuszony groszek zsypać do torby papierowej i przechowywać w suchej spiżarni. Dobrze wysuszony groszek powinien mieć ciemnozielone zabarwienie, zmarszczki na powierzchni, słodki smak i przyjemny zapach. Zabarwienie żółtawe wskazuje na zbyt wysoką temperaturę podczas suszenia.

Fasola szparagowa suszona. Do suszenia zbiera się bardzo młode strąki fasoli z odmian nie posiadających włókien bocznych. W zebranych strąkach nasiona powinny być jeszcze bardzo małe i wodniste. Świeżo zebrane strąki po dokładnym wymyciu obgotowuje się 3-4 minuty w wodzie, odcedza i studzi przelaniem wodą zimną. Strączki należy pokroić na mniejsze kawałki, odcinając jednocześnie końce. Pokrojoną fasolę układa się cienką, najlepiej pojedynczą warstwą, na sitach i suszy w bardzo słabo nagrzanym piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Leave a Reply