Fasolka szparagowa

postheadericon Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa. Proporcje: fasola, 1 litr wody, sól, płaska łyżeczka kwasu cytrynowego. Fasolę szparagową do utrwalenia na zimę należy zrywać wówczas, gdy strąki są mięsiste, a nasiona nie są jeszcze całkowicie wykształcone. Zerwane strąki fasoli dokładnie wymyć, a następnie odciąć końce i oddzielić boczne włókna od strąków. Tak przygotowaną fasolę włożyć na kilka minut do dużej ilości wody wrzącej, następnie odcedzić, przestudzić. Można całe strąki fasoli ułożyć w słojach lub równo ułożone pokroić na 2-centymetrowe kawałki. Przygotować zalewę i gorącą napełnić słoiki z fasolą, zamknąć i wstawić do pasteryzacji. Czas pasteryzacji fasoli jest taki sam, jak zielonego groszku.

Kalafiory pasteryzowane. Proporcje: kalafiory, 1 litr wody, płaska łyżeczka kwasu cytrynowego, sól. Dorodne kalafiory o ścisłych różach kwiatowych włożyć do wrzącej, lekko osolonej i posłodzonej wody, obgotować, a następnie wyjąć i po wystudzeniu rozdzielić na małe różyczki, które następnie trzeba ułożyć w słojach. Zalewę przygotować z przegotowanej wody z dodatkiem soli i kwasu cytrynowego. Gorącą zalewą napełnić słoje z ułożonymi różyczkami kalafiora, słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji. Kalafiory w opakowaniach o pojemności 0,5 litra pasteryzować około 25 minut, w większych zaś 10 minut dłużej.

Po skończonej pasteryzacji kalafiory wraz z opakowaniami trzeba możliwie szybko schłodzić i wystawić do chłodnej piwnicy. Papryka w kwaśnej zalewie. Proporcje: papryka, litr wody, sól, łyżeczka kwasu cytrynowego, 2 łyżeczki cukru, przyprawy.

Owoce papryki czerwonej lub zielonej dokładnie wymyć, włożyć na 3-4 minuty do wrzącej wody. Ze środka owoców starannie usunąć nasiona. W słojach można układać owoce w całości lub pokrojone na mniejsze części. Zalewę przygotować z przegotowanej wody z dodatkiem soli, cukru i kwasu cytrynowego. Do każdego słoja dodać ząbek czosnku, kilka nasion pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, kawałek korzenia chrzanu. Wrzącą zalewą napełnić słoje z ułożoną papryką, a następnie do każdego słoja wlać po 1 łyżce oleju sojowego lub słonecznikowego i wstawić do pasteryzacji. Papryka w opakowaniach o pojemności 0,5 litra pasteryzuje się w temperaturze 95°C przez 20 minut.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.