Galaretka owocowa na mleku zagęszczonym

postheadericon Galaretka owocowa na mleku zagęszczonym

-1 torebka (duża) galaretki owocowej o dowolnym smaku, 1 szklanka wodv, Z2 puszki mleka zagęszczonego niesłodzonego, 25 dag świeżych truskawek, malin, poziomek lub oiuoców z kompotu (brzoskwinie, morele, gruszki lub jabłka).

Galaretkę rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i ostudzić. Mleko ubijać trzepaczką, a gdy się dobrze spieni, wlać po trochu zimny roztwór galaretki, ubijając dalej. Do kompotierek włożyć owoce świeże (umyte) lub z kompotu, zalać galaretką z mlekiem i pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem przybrać owocami.

Krem z owoców i mleka zagęszczonego, 40 dag truskawek lub innych owoców (mogą być mrożone, przed użyciem trzeba lekko rozmrozić), 2 łyżeczki żelatyny, 1 szklanka mleka zagęszczonego, trzy białka, 4 pełne łyżki cukru, cukier wanilinowy.

Owoce starannie opłukać na sicie i obrać z szypułek. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, aby napęczniała, następnie rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Mleko zagęszczone ubić trzepaczką, ubić również pianę z białek, dodając pod koniec ubijania cukier i cukier wanilinowy. Połączyć mleko z pianą i owocami, lekko wymieszać, wlewając po trochu żelatynę. Włożyć do szklanych pucharków, opłukanych przegotowaną, zimną wodą.

Leave a Reply