Galaretka z soku z czarnej porzeczki

postheadericon Galaretka z soku z czarnej porzeczki

Galaretka z soku z czarnej porzeczki. 1 litr soku z rozgotowanych czarnych porzeczek, 60-70 dag cukru. Dojrzałe czarne porzeczki dokładnie wymyć, oberwać z gron, lekko zgnieść. Włożyć porzeczki do emaliowanego naczynia, dodając około 1 szklanki wody na 1 kg owoców. Rozgotować owoce, co trwa około 5 minut – licząc od chwili zagotowania, a następnie gorące owoce wylać na sito wyłożone gazą i odcedzić sam sok. W płaskim, szerokim naczyniu najpierw przez kilka minut odparowywać sam sok, a następnie dodać cukier i gotować galaretkę. Gotową galaretkę natychmiast po zdjęciu z ognia wlewać do wymytych i wygotowanych słoików, od razu uszczelnić. Pozostałe po odcedzeniu soku owoce należy przetrzeć, a przecier utrwalić przez pasteryzację z niewielkim dodatkiem cukru.

Galaretka z przecieru czarnej porzeczki. Proporcje: 1 litr przecieru z czarnych porzeczek, 60-80 dag cukru. Umyte i obrane z gron czarne porzeczki rozgotować z dodatkiem 1 szklanki wody na 1 kg owoców. Gorące porzeczki przetrzeć przez perlonowe sito i uzyskany przecier zważyć lub zmierzyć.

Leave a Reply