Galaretka ze zsiadłego mleka

postheadericon Galaretka ze zsiadłego mleka

-2 szklanki zsiadłego mleka, 4-5 łyżek cukru, 1 paczka cukru wanilinowego, trzy łyżeczki żelatyny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Mleko przelać do salaterki lub kamiennej miski i starannie roztrzepać, dodając stopniowo cukier i cukier wanilino- wy. Pod koniec, ubijając stale trzepaczką, wlewać rozpuszczoną żelatynę. Przelać galaretkę do kompotierek opłukanych zimną, przegotowaną wodą, odstawić do skrzepnięcia. Galaretkę należy przygotować na kilka godzin przed podaniem, aby dobrze zastygła. Można podawać z sokieni owocowym lub świeżymi owocami.

Smak galaretki można dowolnie zmieniać dodając: \’A łyżeczki kawy instant, 1-2 łyżeczki kakao, ‚A szklanki przecieru z owoców jagodowych albo 2-trzy łyżki dżemu lub galaretki owocowej.

Zależnie od użytych dodatków smakowych trzeba zmienić proporcje cukru. Przy dodaniu przecieru ze świeżych owoców należy wziąć więcej żelatyny.

One Response to “Galaretka ze zsiadłego mleka”

Leave a Reply