Głąbiki krakowskie kwaszone

postheadericon Głąbiki krakowskie kwaszone

Bardzo młode, zdrowe cukinie (nie dłuższe niż 15-18 cm) dokładnie wymyć. W słojach można je ustawić w całości lub pokrojone na kawałki- 3- 4 centymetrowej długości. Do każdego opakowania dodać 2-3 ząbki czosnku, gałązkę kopru suchego. Zagotować wodę z solą i cukrem i przestudzoną zalewą napełnić słoje z ułożonymi cukiniami. Słoje-weki zamknąć, a po 2-3 dniach wynieść słoje do chłodnej piwnicy. Cukinię można również kwasić łącznie z ogórkami. Dostatecznie ukwaszoną cukinię przełożyć do mniejszych opakowań przydatnych do 1 -2 razowego użycia i pasteryzować.

Głąbiki krakowskie kwaszone. Proporcje: pędy głąbika krakowskiego, czosnek, koper suchy na zalewę – 1 litr wody, 3 dag soli, łyżeczka cukru.

Leave a Reply