Gotowe, gorące dżemy

postheadericon Gotowe, gorące dżemy

Istnieje kilka sposobów gotowania dżemów, co zależy od rodzaju owoców. W warunkach domowych, gdy gospodyni ma odpowiednio duży, płaski rondel lub miskę z grubym dnem, najwygodniej jest jednorazowo przygotować dżem z 1,5 kg lub 2 kg owoców. Większa ilość surowca zmusza do dłuższego ogrzewania, co zmniejsza ilość witamin, zmienia barwę oraz pogarsza smak i aromat dżemu. O ukończeniu gotowania dżemu decyduje wygląd owoców i krzepliwość syropu. Kawałki owoców znajdujące się w dżemie powinny być szkliste i muszą być błyszczące. Natomiast kropla syropu upuszczonego na zimny talerzyk powinna tężeć, a nie rozlewać się. Bardzo dobrym sposobem sprawdzania końca gotowania dżemu jest mierzenie temperatury, która powinna wynosić 160C.

Gotowe, gorące dżemy wlewa się do opakowań wymytych i wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku, a następnie brzegi słoików wyciera się czystym kawałkiem gazy i opakowania natychmiast uszczelnia.

Leave a Reply