Groszek zielony w sosie mlecznym

postheadericon Groszek zielony w sosie mlecznym

-60 dag groszku zielonego, 1 łyżka mąki, 1 łyżka margaryny, Vi puszki mleka zagęszczonego, sól, cukier, 2 łyżki posiekanego koperku.

Groszek ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Z mąki i margaryny sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić wywarem z groszku, zagotować i dodać mleko zagęszczone. Doprawić do smaku solą i cukrem, wymieszać z groszkiem i zieleniną. Podawać jako dodatek do potraw mięsnych, rybnych i z jaj.

Kalarepka z mlekiem zagęszczonym, 1 pęczek kalarepki (około 1 kg), 1 łyżka mąki, Vi szklanki mleka zagęszczonego, 1 łyżka masła roślinnego, 2 łyżki usiekanego koperku, sól, cukier.

Kalarepkę dokładnie umyć, odciąć stare, twarde liście, obrać, pozostawiając kępkę młodych, delikatnych, zielonych listków. Wraz z młodymi listkami pokroić kalarepkę w kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru i ugotować. Oprószyć mąką, zagotować jeszcze raz i wlać mleko. Doprawić do smaku solą i cukrem, dodać masło roślinne i zieleninę. Podawać jako dodatek do potraw mięsnych, rybnych i z jaj.

Leave a Reply