Gruszki suszone

postheadericon Gruszki suszone

Gruszki suszone. Do suszenia przeznacza się gruszki odmian letnich i jesiennych, dojrzałe, lecz twarde, zdrowe, nieobite. Można suszyć gruszki w całości, ale wówczas muszą być mniejsze. Owoce duże trzeba przekroić na połowy lub ćwiartki, można je również cienko obrać ze skórki. Aby zabezpieczyć gruszki przed ciemnieniem w czasie krojenia i obierania, należy je skropić wodą dość mocno zakwaszoną kwasem cytrynowym. Gruszki twarde (w całości) i nie obierane trzeba obgotować 8 minut we wrzącej wodzie. Ćwiartki lub połówki gruszek obranych gotować krócej. Osączone z wody gruszki suszyć jednym z podanych sposobów.

Jabłka suszone. Do suszenia przeznacza się owoce dojrzałe, lecz twarde. Jabłka obite lub robaczywe można również suszyć, ale przed suszeniem należy je cienko obrać ze skórki, pokroić w ósemki lub krążki, wydrążyć gniazda nasienne i oddzielić części obite lub robaczywe. Krążki schną znacznie szybciej i dlatego taki kształt jest głównie do suszenia zalecany, szczególnie przy suszeniu na ramach z drutów. W czasie przygotowywania obrane i pokrojone jabłka najlepiej zalać wodą zakwaszoną kwasem cytrynowym. Suszyć do uzyskania suszu elastycznego, lecz nie wydzielającego płynu podczas rozcierania w palcach.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.