Gumki do słojów typu Wecka

postheadericon Gumki do słojów typu Wecka

Bezpośrednio przed przygotowaniem przetworów opakowania muszą być bardzo dokładnie wymyte w gorącej wodzie z dodatkiem środków myjących, a następnie kilkakrotnie wypłukane i to również w gorącej wodzie. Słoje i butelki przeznaczone do przechowywania gotowych przetworów, np. dżemów, konfitur, marmolad, czy soków – syropów, muszą być przed samym napełnieniem wygotowane lub wyprażone w piekarniku. Gorący przetwór należy nakładać do gorących opakowań i od razu uszczelnić, gdyż tylko w ten sposób można uniknąć przeniknięcia do przetworu bakterii gnilnych czy innych, a tym samym zapewnić jego trwałość.

Gumki do słojów typu Wecka oraz korki po ich dokładnym wymyciu należy wymoczyć w przegotowanej i przestudzonej wodzie z dodatkiem sody jadalnej w proporcji łyżeczka sody na szklankę wody lub w roztworze benzoesanu sodowego. W celu uzyskania 0,5 litra roztworu należy rozpuścić 10 gramów benzoesanu w 1 /2 szklance gorącej wody, dodać 1 /3 szklanki 6% octu i uzupełnić ilością wody do pół litra.

Leave a Reply