Jabłka lub gruszki w sosie waniliowym

postheadericon Jabłka lub gruszki w sosie waniliowym

IV2 szklanki mleka, 50 dag owoców (jabłek lub gruszek), 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, ‚/2 torebki cukru wanilinowego, 4 łyżki cukru, żółtko. Owoce umyć, obrać, pokrajać na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne

ugotować w małej ilości wody z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować i na wrzące wlać zawiesinę mąki, zagotować, dodać cukier wanilinowy. Żółtko rozetrzeć z cukrem. Do utartego żółtka wlewać gorące mleko i starannie mieszając, ostudzić. Sosem polać ugotowane jabłka lub gruszki.

Galaretka m 1 e c z n o – wanilio w a, 2 szklanki mleka, trzy łyżeczki żelatyny w proszku, 2-trzy łyżki cukru, cukier wanilinowy.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje rozpuścić w ‚/trzy szklanki wrzątku i starannie rozmieszać. Zagotować mleko, dodać cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. Do mleka dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać, rozlać do kompotierek opłukanych zimną, przegotowaną wodą i zastudzić.

Leave a Reply