Jabłka o cienkiej, zdrowej skórce

postheadericon Jabłka o cienkiej, zdrowej skórce

Jabłka o cienkiej, zdrowej skórce można po umyciu pokroić w kostkę boku 1 cm razem ze skórką, lecz bez gniazd nasiennych. Gruszki obrać, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę o podobnych rozmiarach. Morele dojrzałe, lecz jędrne, po oddzieleniu pestek pokroić w kostkę. Brzoskwinie sparzyć i obrać ze skórki, także pokroić. Czereśnie jasne wydrelować. Dynię wcześniejszej odmiany obrać, oddzielić sam zwarty miąższ, pokroić w kostkę.

Przygotować zalewę, zagotowując wodę z cukrem, dodać kwas cytrynowy. Rozlać do przygotowanych słoików do */3 wysokości. Pokrojone owoce wkładać od razu po pokrojeniu do zalewy warstwami zalewa chroni owoce przed ciemnieniem. Napełnione owocami słoiki zamknąć

Leave a Reply