Jak myć i odkażać naczynia na wino

postheadericon Jak myć i odkażać naczynia na wino

Aby umożliwić prawidłowy przebieg procesów fermentacji trzeba usunąć z balonów i butelek do zlewania już gotowego wina, wszystkie inne drobnoustroje głównie pleśnie, które mogłyby wpłynąć na zniekształcenie procesu głównego.

Pękaty balon trudno myć szczotką, lepiej jest wsypać do środka podsuszone, drobno pokruszone skorupki jaj i nalać ciepłej wody z dodatkiem środka myjącego. Zakorkowany szczelnie balon trzeba potrząsać lub ostrożnie toczyć po podłodze. Skorupki wspomagają działanie środka myjącego. Następnie naczynie szklane trzeba kilkakrotnie płukać gorącą wodą i osuszyć odwracając do góry dnem. Przed samym napełnieniem naczyń moszczem lub przygotowanym winem wskazane jeszcze jest ich siarkowanie. W tym celu kawałek papieru należy nasączyć roztopioną siarką, umocować na drucie, zapalić nad samym otworem i bardzo szybko włożyć do środka opakowania zatykając otwór korkiem. Powsta-jący ze spalania dwutlenek siarki niszczy wszystkie znajdujące się wewnątrz drobnoustroje. Po kilku godzinach balon lub butelki należy kilkakrotnie wypłukać przegotowaną wodą i znów odwrócić do góry dnem w celu osuszenia. Butelki zamiast siarkowania można wyprażyć w piekarniku.

Leave a Reply