Jak przechowywać produkty mleczne?

postheadericon Jak przechowywać produkty mleczne?

Produkty, z których sporządzamy posiłki, powinny cechować się pełną wartością odżywczą, prawidłową konsystencją i barwą oraz właściwym smakiem i zapachem. Ponieważ nie zawsze możemy korzystać z produktów świeżych, bardzo ważne jest ich przechowywanie.

Mleko i jego przetwory należą do produktów o niskiej trwałości, dlatego też, aby zachować ich pełną wartość odżywczą, należy przestrzegać wszystkich zasad prawidłowego przechowywania lej grupy produktów, tzn.:

przechowywać w miejscu bezwzględnie czystym, ciemnym, o dobrej wentylacji, niskiej temperaturze oraz zabezpieczonym przed owadami i gryzoniami (w chłodziarce, spiżami, itp.),

używać opakowań tylko takich, które nie wpłyną negatywnie na jakość produktu (naczyń szklanych ciemnych, porcelanowych, kamionkowych, folii aluminiowej, papieru pergaminowego). Dopuszcza się stosowanie opakowań z tworzyw sztucznych, ale tylko takich, które na załączonej metce fabrycznej zawierają wyraźną informację o możliwości użycia ich do przechowywania artykułów spożywczych.

Leave a Reply