Jarzębina

postheadericon Jarzębina

Dojrzałe owoce jarzębiny wiszą na drzewach nawet do pierwszych większych mrozów. Zawierają witaminę C. Smak surowych owoców jest cierpki i lekko gorzki. Po przemarznięciu są mniej gorzkie i dlatego warto zerwane owoce przed przerobem włożyć do zamrażalnika na

– 1- 2 dni. Konfitura z jarzębiny. Proporcje: 1 kg owoców jarzębiny, 2 szklanki wody, 1,20 kg cukru. Dojrzałe owoce jarzębiny zbierane po pierwszych przymrozkach są mniej cierpkie, umyć, opłukać. Obgotować je przez co najmniej 5 minut w dość dużej ilości wody i odcedzić. Pojedyncze owoce lub pozostawione w gronach zalać syropem przygotowanym z połowy przewidzianej ilości cukru i wody. Doprowadzić konfiturę do wrzenia i pozostawić do wystudzenia. Postępować tak kilkakrotnie, aż owoce w syropie staną się szkliste. Następnego dnia do syropu dodać pozostały cukier. Gotową, gorącą konfiturę włożyć do słoików i od razu uszczelnić. Konfitura stanowi znakomity dodatek do herbaty, a ponadto doskonale nadaje się do dekoracji ciast.

Leave a Reply