Kalafiory w zalewie pomidorowej

postheadericon Kalafiory w zalewie pomidorowej

Kalafiory w zalewie pomidorowej. Dorodne kalafiory umyć, rozebrać w małe różyczki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować około

– 5- 6 minut, a następnie odcedzić. Do wody, w której obgotowuje się kalafiory dodać soli i cukru do smaku. Przygotować przecier z pomidorów i rozlać do słoików do ‚/3 ich wysokości. Wystudzone kalafiory rozłożyć do słoików, uzupełnić ilość przecieru, słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji tak jak fasolę.

Jest to również gotowa potrawa wymagająca tylko podprawienia zasmażką lub śmietaną i zagotowania przed podaniem. Sałatka z młodej kapusty z pomidorami. Proporcje: 1 kg kapusty, 40 dag pomidorów zalewa: 2 szklanki wody, łyżeczka soli, płaska łyżeczka kwasu cytrynowego, łyżeczka cukru, kawałek gałązki kopru z nasionami, ząbek czosnku.

Kapustę poszatkować niezbyt grubo, pomidory dojrzałe, lecz twarde, pokroić w dość grube krążki lub cząstki, czosnek obrać i pokroić drobno. Wodę zagotować z solą, cukrem i kwasem cytrynowym. Słoiki napełnić gorącą zalewą do 1 /3 ich wysokości. Układać warstwami (nie uciskając) kapustę i pomidory, dodać czosnek i koper, uzupełnić do pełna zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować około 25 minut.

Leave a Reply