Kisiel mleczno-karmelowy

postheadericon Kisiel mleczno-karmelowy

trzy szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub paczka budyniu śmie-tankowego, ‚/trzy szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego.

Z połowy cukru przyrządzić karmel: zrumienić mocno cukier na suchej patelni, następnie zmniejszyć ogień i stale mieszając, rozprowadzić niewielką ilością wrzącej wody. Jeżeli karmel- nie rozpuści się całkowicie, jeszcze chwilę gotować i zdjąć z ognia. Mąkę ziemniaczaną

lub proszek budyniowy rozmieszać z małą ilością zimnego mleka. Do pozostałego mleka dodać karmel oraz cukier i zagotować. Do wrzącego mleka wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej, dodać cukier wanilinowy 1 stale mieszając zagotować. Ciepły kisiel rozlać do kompotierek opłukanych zimną, przegotowaną wodą.

Leave a Reply