Kisiel mleczno-owocowy

postheadericon Kisiel mleczno-owocowy

-2l/i szklanki mleka, Vi szklanki syropu malinowego lub iruskawkozoego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić niewielką ilością zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować. Do wrzątku, stale mieszając, wlać zawiesinę mąki z mlekiem. Zagotować, odstawić z ognia, dodać sok i dokładnie wymieszać. Ciepły kisiel rozlać do kompotierek opłukanych zimną, przegotowaną wodą.

Mus z kaszy manny na mleku, 2 szklanki mleka, Zi szklanki kaszy manny, sól, trzyA szklanki cukru, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy (może być sok z kwaśnych świeżych owoców), 2 białka, owoce świeże lub z kompotu.

Kaszę wymieszać z częścią zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na wrzące mleko wlewać kaszę mieszając, posolić, ugotować i ostudzić. Do ugotowanej kaszy dodać sok z cytryny, cukier oraz białka. Wszystkie składniki ubić na jednolitą masę. Mus podawać z owocami.

Leave a Reply