Kisiel waniliowy na mleku

postheadericon Kisiel waniliowy na mleku

trzy szklanki mleka, 2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej, */trzy szklanki cukru, cukier wanilinowy. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Zawiesinę mąki wlać do mleka i zagotować dokładnie mieszając. Ciepły kisiel rozlać do kompotierek opłukanych zimną, przegotowaną wodą. Podawać po zastygnięciu.

Kisiel mleczno-kakaowy, trzy szklanki mleka, 1 jajo, trzy pełne łyżki cukru, cukier wanilinowy, 2 łyżki kakao, 2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej.

Jajo utrzeć z cukrem i kakao. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z niewielką ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotować. Zawiesinę mąki wlać do mleka i zagotować dokładnie mieszając. Do ubitego jaja dodawać, stale mieszając, gorące mleko i podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. Wyłożyć kisiel do kompotierek opłukanych przegotowaną, zimną wodą.

Leave a Reply