Klarowne i doprawione soki

postheadericon Klarowne i doprawione soki

Klarowne i doprawione soki trzeba od razu porozlewać do wymytych i wygotowanych butelek. W butelkach musi pozostać wolna przestrzeń między korkiem a powierzchnią soku, ponieważ w czasie pasteryzacji sok zwiększa swoją objętość. Soki pitne w opakowaniach 0,5 litrowych pasteryzuje się w temperaturze 80°C przez 20 minut, a w opakowaniach większych przez 25 minut. Soki można również utrwalać w słojach hermetycznie zamkniętych.

Soki pitne powinny się znaleźć na każdym stole jako napój uzupełniający codzienne posiłki w witaminy, składniki mineralne, kwasy organiczne, garbniki, pektyny i inne. Częściej soki owocowe powinny być napojem do wznoszenia toastów zamiast napojów o dużej zawartości alkoholu.

Bardziej rozcieńczone pitne soki owocowe doskonale gaszą pragnienie, a zatem mogą być podawane podczas uciążliwych prac żniwnych, omłotach itp. Szczególne zastosowanie mają soki pitne w żywieniu dzieci, ludzi chorych oraz ludzi starszych, którzy niejednokrotnie., ze względu na upośledzone trawienie, czy braki uzębienia w ogóle nie jadają owoców czy warzyw.

Leave a Reply