Kluski kładzione z serka homogenizowanego

postheadericon Kluski kładzione z serka homogenizowanego

Kubeczek serka homogenizowanego, trzy łyżki mąki, 2 jaja, sól, łyżka masła roślinnego, cukier. Serek wymieszać z mąką i jajami. Ciasto kłaść łyżką na wrzącą, lekko osoloną wodę. Wyjmować kluski łyżką cedzakową natychmiast po wypłynięciu. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem:

Kluski kładzione z sera białego z dodatkiem ziemniaków, 1 duży ziemniak, 40 dag sera białego, 2 jaja, trzy’/i łyżki mąki, sól, łyżka masła. Ugotować ziemniak w łupince, obrać, przepuścić razem z serem przez maszynkę. Dodać jaja, przesianą mąkę, osolić, dokładnie wymieszać.

Ciasto powinno być rzadkie. Kiaść łyżką na wrzącą, osoloną wodę. Gotować powoli, gotowe kluski wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z surowym masłem.

Leave a Reply