Kluski zapiekane z serem białym

postheadericon Kluski zapiekane z serem białym

-2 szklanki mąki, trzy jaja, woda, 2 pory, 25 dag sera białego, l/i szklanki śmietany, sól, pieprz, bułka tana, tłuszcz. Zagnieść ciasto z 2 jaj, mąki i wody. Rozwałkować i pokroić w cienkie paski. Kluski wrzucać na wrzącą wodę, gdy wypłyną wyjąć i ostudzić.

Pory umyć, oczyścić, drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Ser zemleć i wymieszać dokładnie z porami, dodać śmietanę i jajo. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kluski wymieszać z masą twarogową i przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą. Zapiekać w piekarniku około 20 minut.

Kulki z sera białego, 4 ziemniaki, 25 dag sera białego, 1 jajo, trzyA szklanki mąki, mały pęczek szczypiorku, sól. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i ugotować. Szczypiorek umyć i drobno pokroić. Ostudzone ziemniaki zemleć z serem, dodać jajo, mąkę, szczypiorek i zagnieść ciasto. Formować kulki. Wkładać na wrzącą, osoloną wodę, po wypłynięciu gotować jeszcze 2-trzy minuty. Można podawć polane tłuszczem lub sosem z mięsa.

Leave a Reply