Knedle nadziewane serem białym i cebulą

postheadericon Knedle nadziewane serem białym i cebulą

Ciasto: 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach, 1 jajo, I/2 szklanki mąki, margaryna łub słonina do polania. Nadzienie: 40 dag sera białego łub 20 dag sera białego i 20 dag bryndzy,

-2 cebule, 5 dag słoniny, 2-trzy łyżki bułki tartej, sól, pieprz. Cebulę posiekać, podsmażyć na słoninie pokrojonej w drobną kostkę, przestudzić, dodać bułkę tartą. Ser rozetrzeć lub zemleć, dodać podsmażoną cebulę i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto: ugotowane ziemniaki ostudzić, obrać i przepuścić przez maszynkę. Z mąki, jaja i ziemniaków zagnieść szybko ciasto (przy dłuższym wyrabianiu ciasto rzednie). Formować wałki średnicy około

trzy- 4 cm, kroić w plastry i spłaszczać. Na środku każdego położyć nadzienie i kształtować kulki. Knedle wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować 6-7 minut, licząc od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane stopioną słoniną lub margaryną.

Leave a Reply