Kompot z agrestu

postheadericon Kompot z agrestu

Kompot z agrestu. Proporcje: 1 kg agrestu, 0,4 1 wody, 15 do 30 dag cukru. Na kompot z agrestu można przeznaczyć agrest zielony lub zupełnie dojrzały. Zielony agrest po umyciu, lecz przed włożeniem do słoików, można nakłuć nierdzewnymi szpilkami, co zapobiega pękaniu owoców. Ułożone w słojach owoce zalać gorącym syropem większą ilość cukru stosować do kompotu z agrestu zielonego. Ze względu na nikły aromat owoców agrestu, można poprawić jego smak przez włożenie do syropu skórki cytrynowej lub wanilii. Słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji agrest w opakowaniach o pojemności do 0,5 1 pasteryzuje się 20 minut, natomiast w większych 5 minut dłużej.

Kompot z jagód lub porzeczek. Proporcje: 1 kg czarnych jagód lub borówek czerwonych albo czarnych porzeczek, 0,5 litra wody, 0,5 kg cukru.

Leave a Reply