Kompot z gruszek

postheadericon Kompot z gruszek

Kompot z gruszek. Proporcje: 1 kg obranych gruszek, 0,7 litra wody, 0,25-0,35 kg cukru. Na kompoty można przeznaczyć wszystkie gruszki zarówno z odmian jesiennych, jak i zimowych, pod warunkiem wybierania gruszek o właściwym stopniu dojrzałości. Gruszki powinny być dojrzałe, lecz twarde. Gruszki zbyt wcześnie zerwane, niedojrzałe marszczą się w syropie, są twarde, niesmaczne. Gruszki zbyt miękkie włożone do syropu powodują jego mętnienie i też nie są smaczne. Gruszki umyte należy bardzo cienko obrać sztuki małe można pozostawić w całości, większe przekroić na połówki i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Obrane gruszki bardzo szybko ciemnieją, dlatego trzeba je od razu układać do słojów i zalewać syropem lub obrane połówki gruszek zblanszować, czyli obgotować krótko w małej ilości wody. Gruszki zblanszowane dają się układać w słojach, bo nieco miękną.

Kompot z gruszek można dodatkowo aromatyzować dodając do syropu mały kawałek żółtej części skórki cytrynowej. Owoce w opakowaniach o pojemności 0,5 litra trzeba pasteryzować w temperaturze 95°C przez 20 minut, a w opakowaniach większych 25 minut.

Leave a Reply