Kompot z owoców mieszanych

postheadericon Kompot z owoców mieszanych

Kompot z owoców mieszanych. Ułożyć w słojach warstwami, np. agrest i truskawki lub czereśnie i agrest albo śliwki i gruszki. Owoce przygotować według sposobów podanych w przepisach na kompoty jedno- owocowe. Syrop do kompotów wieloowocowych przygotowuje się według średnich ilości wynikających z użytych na kompot owoców. Kompoty wieloowocowe pasteryzuje się tak samo, jak kompoty jednoowocowe.

Zastosowanie kompotów. W zasadzie kompoty podaje się najczęściej jako gotowy deser po posiłku głównym. Jednakże owoce z kompotu mogą posłużyć także do przygotowania zupy owocowej, napojów czy po dodaniu żelatyny zamienią się w owoce w galarecie.

Czereśnie z kompotu, śliwki-węgierki, wiśnie lub morele po osączeniu z zalewy można wykorzystać do przygotowania pierogów, knedli, ciast z owocami czy do dekoracji tortów. Zapas kompotów na zimę ułatwia ogromnie codzienne żywienie rodziny, bo znacznie łatwiej sięgnąć do spiżarni po przetwór gotowy niż każdorazowo przygotowywać deser.

Leave a Reply