Kompoty jedno- lub wieloowocowe

postheadericon Kompoty jedno- lub wieloowocowe

Prawidłowo przygotowane kompoty mają owoce w całości, a zalewę klarowną i przejrzystą. Owoce w kompotach dobrze zachowują wartość odżywczą, a ponadto barwę, smak, aromat, który czasami jest jeszcze nieco lepszy. Syrop, którym zalewa się ułożone w słojach owoce, najkorzystniej jest przygotować w ostatniej chwili i gorący nalewać do słoików wypełnionych owocami. Ilość cukru do syropu może być zmienna, cukier bowiem nie jest w kompotach czynnikiem utrwalającym, lecz tylko dodatkiem smakowym, podnoszącym ich jakość.

Ilość syropu zależy od ilości owoców włożonych do słojów ciaśniej ułożone owoce wymagają mniej syropu. Aby lepiej wykorzystać opako- wania, można owoce układać ciasno, lecz nie gnieść, a następnie zalać bardzo stężonym syropem. Po otwarciu opakowania gotowy kompot można zawsze uzupełnić przegotowaną wodą i uzyskać właściwy dla niego smak.

Leave a Reply