Konfitura z arcydzięgla

postheadericon Konfitura z arcydzięgla

Konfitura z arcydzięgla – anżeiika. Proporcje: 50 dag ogonków liściowych arcydzięgla, 2 1 wody, pól łyżeczki sody jadalnej, 50 dag cukru, 3/4 szklanki wody.

W końcu maja wyciąć młode liście arcydzięgla o dorodnych ogonkach. Odciąć blaszki liściowe, a same ogonki liściowe starannie umyć i pokrajać na mniejsze kawałki. Włożyć do wrzącej wody, podgotować kilka minut, a następnie dodać sodę jadalną, której dodatek sprzyja zachowaniu ładnego, zielonego zabarwienia. Lekko zmiękczone ogonki odcedzić, odmierzyć 3/4 szklanki wywaru, dodać do niego cukier, zagotować. Do powolnie wrzącego syropu włożyć pokrajane ogonki, obgotowane, doprowadzić do wrzenia i pozostawić do następnego dnia. Znów zagotować, rozłożyć do małych słoików, od razu uszczelnić. Anżeiika jest znakomitym dodatkiem aromatyzującym różne ciasta, np. keks, ciasto drożdżowe, biszkoptowe a nawet sernik. Może być również wykorzystana do zdobienia ciast i deserów.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.