Konfitura z moreli w galarecie

postheadericon Konfitura z moreli w galarecie

Można też (tradycyjnym sposobem) ugotowaną skórkę po osączeniu jej z wody włożyć do syropu, zagotować i odstawić do następnego dnia. W następnym dniu konfiturę doprowadzić znowu do wrzenia i gorącą włożyć do słoików, które trzeba natychmiast uszczelnić.

Konfitura z moreli w galarecie porzeczkowej. Proporcje: 1 kg moreli, – 1.20 kg cukru, 0,5 litra soku z porzeczek czerwonych, 0,4 kg cukru.

Niezbyt duże owoce moreli sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki, przepołowić, oddzielić pestki. Połowę ilości cukru rozpuścić w 2 szklankach wody. Do wrzącego syropu włożyć połówki moreli i tylko raz zagotować, zszumować, odstawić. Resztę cukru dodać do konfitury przy powtórnym gotowaniu. Po trzecim gotowaniu odlać z konfitury morelowej sok-syrop, a owoce włożyć do galaretki porzeczkowej przygotowanej z soku z porzeczek i cukru, w chwili gdy galaretka będzie wykazywała oznaki dostatecznej krzepliwości.

Konfitura z truskawek w galaretce porzeczkowej. Proporcje: 1 kg truskawek, 1,20 kg cukru, 0,5 litra soku z porzeczek czerwonych, 0,4 kg cukru.

Leave a Reply