Konfitura z moreli

postheadericon Konfitura z moreli

Konfitura z moreli lub śliwek węgierek. Proporcje: 1 kg moreli lub śliwek czy brzoskwiń, 1 kg cukru, 2 szklanki wody. Dojrzałe, lecz jędrne, owoce sparzyć, obrać ze skórki i oddzielić pestki lub pozostawić połówki ze skórką. Połowę ilości cukru rozpuścić w 0,4 litra wody. Do wrzącego syropu włożyć połówki moreli i doprowadzić do wrzenia, a następnie odstawić co najmniej na 12 godzin. Następnie dodać połowę pozostałego cukru i znów doprowadzić tylko do wrzenia i odstawić. Przy trzecim podgrzewaniu dodać resztę cukru i konfiturę bardzo powoli podgrzewać, zebrać piankę i gorącą włożyć do opakowań i natychmiast je uszczelnić.

Konfitura z wiśni. Proporcje: 1 kg wiśni, 1,10 kg cukru. Na konfiturę przeznacza się wiśnie wielkoowocowe lub szklanki, możliwie szybko po zerwaniu, ponieważ łatwo odgniatają się i ciemnieją w wyniku procesów fermentacyjnych. Po umyciu wiśnie należy pozbawić pestek, zasypać cukrem w ilości 80 dag i pozostawić na 2-3 godziny, a następnie potrząsając naczyniem, doprowadzić do wrzenia i odstawić do następnego dnia. W następnym dniu dodać pozostały cukier i znów doprowadzić do wrzenia, odstawić i dokładnie zszumować. Trzeciego dnia wiśnie dogotować i gotową gorącą konfiturę, po jej zszumowaniu, włożyć do wyjałowionych słojów i uszczelnić.

Leave a Reply